Sunday 9 May 2010

KRUGMAN

Un dinero demasiado lejano
PAUL KRUGMAN 09/05/2010, versió anglesa en Economics2

2 comments:

  1. joan penadés soler12 May 2010 at 12:01

    El text fa referencia a la untitat monetaria europea,la qual te un gran problema amb Grecia,encara que la seua crisis no “afecta” a la resta del mon, si que afecta a la comunitat europea, i una caiguda de aquesta si que comportaría una crisis mundial.
    La situacio per la que pasa grecia es molt mes complicada del que la descriuen els analistas europeus, i el seu final no es veu molt positiu, ja que pot acabar amb suspecio de pagaments o fins i tot la retirada del euro a grecia.
    Per a krugman auqesta situacio ve donada per una falta de unitat i coordinacio europea.
    Krugman compra la situacio grega amb la de l’estat de california, que tambe pasa per un mal moment.segons ell auest fet no es ni comparables, ja que si california no millora, l’estat america si que ho fara.per altra part una caigudade grecia implicaría l’enfonsament de europa.
    Si grecia tinguera la seua propia moneda, podría adoptar una serie de mesures com la devaluacio de la moneda que la portarien a una recuperacio economía.pero no es aixi i hi ha un risc de que grecia siga expulsada del euro, d’ aquesta manera a grecia nomes li queden les seguent posibilitats per a mantindre la moneda:un ajustament de salaris que convertiraia en grecia en mes competitiva i crearía mes llocs de treball,una acuacio directa del BCE comprant deuda publica o la intervencio dels paisos poderosos de l’euro com alemanya o francia.
    Pero totes aquestes opcions pareixen complicades i pareix que el cami que segueix grecia es el de l’ abandonament de l’ euro.
    Finalment krugman diu que si grecia finalment cau, l’ona expansiva s’ extendra per tota europa.per a evitar aixo, els dirigents europeus tenen que actuar millor i rapid.

    Jo estic d’acord amb krugman que un enfonsament de grecia suposaria un gran colp per a la unitat europea.pero jo crec que tots els paissos de la UE donaran suport a grecia i concretament alemanya i frança, i no deixaran de costat grecia a la seua sort.
    Tambe cal dir que la visio pesimista de tots els mitjanç de comunicacio, els especuladors, la economía submergida…………están creant una situacio mes complicada del que deuria ser.
    Si finalment grecia consegueix sortir de la crisis,crec que el BCE deuria controlar mes les accions presses per els governs, es a dir exercir un major control de l’ economía; i la UE tindria que actuar conjuntament en els periodes de bonança económica, per a controlar catástrofes com la que patim actualment.

    ReplyDelete
  2. En aquest text s'està tractant un tema de vital importancia pel que fa a l'economia europea,és a dir,la situació de Grecia en aquests moments esdevé un caos tant economic com social.
    Al text s'estan abordant diferents mesures de com aquesta situació pot seguir endavant i anar cada vegada més suavitzant-se fins a aconseguir una estabilitat mes o menys acceptable per poder eixir del forat economic en que Grecia esta endinssada.
    La comparacio que Krugman fa amb Grecia i California es una comparicio paralela,ja que,globalment la situacio es molt pareguda pero centrant-nos mes en la comparacio podem observar que l'estat de California rebia ajudes economiques de l'estat central de Washington cosa que en Grecia no era aixi.
    Una de les propostes de solució que Krugman esmenta al text,es l'ajuda dels governs mes forts de la unio europea,com Alemanya o França,que comportaria un gran sacrifici pero que sense aquest sacrifici la situacio no pot anar cap a endavant.
    A continuacio una altra prosposta de solucio es la disminucio salarial que tambe comporta un gran sacrifici pero generalment jo pense que per a poder sortir d'aquest gran embolic economic tota la societat i totes les autoritats tant de Grecia com de la unio europeu tindran que sacrificarse per a poder canviar aquesta situacio i no esperar a trobar altres alternatives,ja que,cada cegada la deuda anira pujant i la confiança anira disminuint,i aquest factor es essencial per a que la economia comence a resorgir mitjançant la pujada dels llocs de treball,entre d'altres.
    Finalment,el que s'especula de que Grecia acabara sent expulsada de la zona euro es una situacio impensable,ja que,aquesta no es ninguna solucio perque si fos aixi l'eixida de Grecia provocaria una gran repercusion de caire economic en la unio europea i altres governs i paisos es veurien en la mateixa situacio que Grecia i aixi aixi es provocaria una reaccio en cadena,cosa que aquesta situacio deu de ser descartada i anar fixant-se en l'ajuda del BCE i del grans governs europeus,ja que, aquestos son els unics que podem portar a Grecia a trobar la confiança i a reflotar la angustiosa situacio economica que esta sofrint en aquests moments.

    Josep Sáez Giner

    ReplyDelete