Sunday, 29 November 2009

Samuelson

Comienzo de una nueva era mundial
PAUL A. SAMUELSON 29/11/2009

KRUGMAN

La amenaza fantasma
PAUL KRUGMAN. Versió anglesa en Economics2

CRISI. SOLUCIONS

Aún queda camino por recorrer
La Ley de Economía Sostenible es el primer paso hacia un nuevo modelo productivo.

Editorial
La prioridad es el paro

Llamémosle economía productiva
ANTÓN COSTAS 29/11/2009

Saturday, 28 November 2009

I.P.C.

La tasa de inflación armonizada sale de valores negativos ocho meses después.

Los pensionistas se quedan sin 'paga extra' por la inflación.

La debilidad de los precios aumenta el poder adquisitivo de las pensiones






OLIMPIADA

Amb l'acte de dijous es tanca un cicle que va començar l'any 2002, quan la professora Mari Luz Marco, responsable de les proves de Selectivitat, i el seu equip format per Pilar, Delfina i Silvio van decidir posar en pràctica una aventura, hui plenament consolidada, amb l' objectiu fonamental d'afermar l'assignatura d'Economia en el Batxillerat i donar a conéixer una matèria vital per entendre el món complex i global en què vivim. Les Olimpíades ho han aconseguit plenament. El que va començar en l'àmbit de la Universitat de València, pas a pas s'ha anat obrint camí, primer amb la incorporació de la Politècnica, posteriorment obrint-lo a les altres Universitats del País i per fi exportant a tots els districtes universitaris que volgueren escoltar, el resultat final va ser la celebració de la I Olimpíada Espanyola d'Economia amb els resultats coneguts amb la participació d'estudiants i el recolzament de les primeres autoritats académiques.
Per part del nostre Departament la posició sempre ha estat la mateixa, participar i col • laborar des del principi, tant per part dels alumnes que s'han presentat a les distintes convocatòries, els que han obtingut premi com els que no, els professors que al llarg d'aquests anys han estat destinats a Xàtiva, entre ells cal anomenar Conxa Cuenca la qual l'any passat va ajudar en tot el possible a Pau.

Com déiem prèviament, en el curs 2002-2003 va començar el nostre camí per les Olimpíades amb un grup d'alumnes entusiastes que amb tota la il.lusió del món es van presentar a la Facultat d'Econòmiques a realitzar el seu primer examen a la universitat. S'ho van passar d'allò més bé en la presa de contacte amb els futurs companys i amb l'exercici en sí, sense preocupar-se ni de resultats ni de notes, ens van haver de trucar des del Deganat per a comunicar que Miriam Balaguer havia aconseguit un premi. I seguim, els anys següents 2004 y 2005 van passar per a nosaltres sense resultats tangibles, però amb la mateixa il.lusió, digna del Marquès de Cubertain, anàvem a la facultat i teníem un exercici d'un temari que el portàvem impartint des de feia molt temps i que crèiem important per al desenvolupament integral dels alumnes, tant per a la vida quotidiana com per a la seva incorporació a estudis relacionats amb l'economia. A partir d'ací tornem de nou al camí d'èxit amb alumnes pemiats en les següents edicions, Joan Diaz, Tino Sarrión, Estanis Sanchis i en el curs passat Pau Belda per partida doble, això sí, amb una preparació voluntarista tant per professors com a alumnes i un temari ajustat que pot ajudar a entendre els fils que mouen aquest món.
Aquest curs ha entrat en vigor la llei que canvia l'assignatura de segon, d'Economia passem a Economia i Organització d'Empreses, com déiem al principi, final de cicle... Canvia l'assignatura i canvia la selectivitat i també la responsable de la Universitat... Les coses ja no podràn ser mai com havien vingut sent...

Tuesday, 24 November 2009

ATUR

La culpa del paro es de los trabajadores
En épocas de crisis, la caída de los beneficios afecta al conjunto de cada empresa, pero los que pierden el trabajo suelen ser los más débiles. Quizá sea hora de plantearse reducir los sueldos de los altos ejecutivos.
Lourdes Benería es profesora de Economía en la Universidad de Cornell y Carmen Sarasúa es profesora de Historia Económica en la UAB

Monday, 23 November 2009

ENQUESTA

RECORDEM LA PREGUNTA:
Estàs d'acord amb la proposta de pujar els impostos a aquells ciutadans estrangers que guanyen més de 600.000 €?
Els resultats de l'enquesta son reveladors de l'opinió dels estudiants d'un tema que afortunadament hem agafat consciència, gràcies entre d'altres, almenys eixò espere jo, al desemvolupament de les classes i en concret del principis bàsics explicats.
14 vots emesos, 13 a favor, en igualtat de condicions els ciutadans deuen contribuir el mateix -principi bàsic- 92%, i un en contra 8%.

Saturday, 21 November 2009

EXÀMEN EOE2

De les preguntes proposades en aquesta mateixa pàgina per a l'examen de la 1a avaluació, de la 26 al final no corresponen a les u. didàctiques explicades en aquesta avaluació, falten les preguntes de la u. didàctica de producció i eficiciencia amb els seus corresponents problemes, també es pot consultar en aquesta pàgina els models d'examen elaborats pels responsables de la prova de selectivitat, concretament les quatre primeres preguntes de tots dos exercicis.
Com és norma del departament l'estructura de l'examen és idèntica al de la nova selectivitat.

EXÀMEN 1CURS ECONOMIA

L'examen de 1r. curs se celebrarà el proper dia 11 de desembre, divendres i la segona volta el dimarts 15 si l'avaluació és el dia 16, en cas contrari l'examen serà el dia 10, dijous i la segona volta el dilluns 14.
Les preguntes n º 3, 46, 47, 48, 39, 50, 62, no sortiran per no ajustar-se a la primera avaluació o als objectius proposats, les preguntes corresponents a la elasticitat, les n º 24, 26, 27,28,29, 30, dependrà si ens dóna temps a explicar-ho
. ELS PROBLEMES ENTREN TOTS.

Wednesday, 18 November 2009

LLindar de Rendibilitat. Video

Com vosaltres sabeu el punt mort és un concepte susceptible de preguntes teòriques i problemes, aquí us mostro un vídeo d'una classe de EOE en què resol un problema ......
Observeu, compareu i després trieu.

Productivitat

Aquest article és interessant, tant per a primer curs com per segon, en aquest curs pot sortir en teoria o en problemes.

Más horas pero menos productivas

Tuesday, 17 November 2009

Recursos Escassos

Avui ha estat alliberat el pesquer espanyol? Alakrane en aigües de l'Índic, Tots els informatius han estat ocupant-se d'aquest incident profusament al llarg del mes i mig que ha durat el segrest, la línia informativa en gairebé tots els casos ha estat la mateixa i oficial, aquí teniu una visió diferent del succés. Recordeu allò que estudiàvem a la primera unitat didàctica de recursos escassos i cost d'oportunit.

Almadraba
MANUEL VICENT

Sunday, 15 November 2009

CRISI

Atonía y desinflación

Tenerife, capital de la deflación
Las islas registran la mayor caída de precios de España por una doble crisis: turística y del ladrillo.

Paisaje después de la crisis
ANTÓN COSTAS 15/11/2009

KRUGMAN

Libertad para perder
PAUL KRUGMAN 15/11/2009
Versió Anglesa en ECONOMICS 2

Saturday, 14 November 2009

RECUPERACIÓ?


La economía europea sale de la recesión.
Alemania y Francia suman dos trimestres de crecimiento - Italia y Holanda dejan atrás el descenso - Bruselas cree que España será el último país del euro en crecer.

La economía española modera su caída al 0,3% en el tercer trimestre.
Se contrae un 4% en tasa interanual. Mejora las previsiones realizadas por el Banco de España

Lejos de Europa
España sigue en recesión, lastrada por el colapso inmobiliario, mientras la eurozona vuelve a crecer .
El IPC sube tres décimas aunque encadena ocho meses en negativo
La tasa interanual se sitúa en el -0,7%

FUSIÓ D'ALTS VOLS

British Airways ratifica su fusión con Iberia.

British Airways augura más recortes de empleo tras la fusión con Iberia
Los sindicatos aplauden la unión, pero piden mantener la plantilla.

Ryanair: 'Iberia y British Airways son dos borrachos que intentan sostenerse el uno al otro'

Fusión inevitable. Editorial
British Airways e Iberia concluyen una unión que exigirá una estricta política de costes.

La chapuza está en el aire
Los detalles de la fusión Iberia-British Airways son decepcionantes

Tuesday, 10 November 2009

Déficit Presupostari

Bruselas dará a España hasta 2013 para reducir el déficit al 3% del PIB

La credibilidad del plan de ajuste del Gobierno y la fragilidad de la economía impulsan a la Comisión a ampliar un año el plazo para enderezar las cuentas.


Salgado cree que el ajuste del déficit será 'gradual' con el nuevo plazo


España, Alemania y Francia tendrán un año más, hasta 2013, para rebajarlo hasta el límite del 3%

Sunday, 8 November 2009

Wednesday, 4 November 2009

NOVA FISCALITAT

Asamblea extraordinaria de la Liga para analizar la nueva ley fiscal a los futbolistas.
La Liga estudiará si convoca una huelga tras la revocación de la "ley Beckham"

Alonso arremete contra la Liga por amenazar con una huelga
Salgado defiende la subida de impuestos a los extranjeros que ganen más de 600.000 euros y dice que no estaba destinada a los deportistas de élite.

El embrujo de Beckham

José Ramón Solano,Jefe de Inspección de la Agencia Tributaria

¿Es justo que Ronaldo pague menos que tú?
La reforma de la 'ley Beckham' impedirá que a un 'galáctico' se le retenga igual que a un 'mileurista' en la declaración de la renta - Las quejas de los futbolistas de élite no se han hecho esperar
LUCÍA ABELLÁN 08/11/2009

ATUR

El paro constituye la mayor inquietud de los jóvenes
Les preocupa encontrar empleo, no que esté mal pagado o sea precario, según una encuesta de la Fundación Bertelsmann.

El paro vuelve a subir con fuerza.

Tuesday, 3 November 2009

1ª AVALUACIÓ 2º CURS EOE



El professor de l'IES L'Estació d'Ontinyent Rafa Calatayud ha preparat un llistat de preguntes susceptibles de ser incloses en les proves de selectivitat, i per descomptat en els exàmens ordinaris de les diferents avaluacions, aquí teniu la primera entrega, que com podeu comprovar no coincideix exactament amb les unitats didàctiques de la nostra primera avaluació, utilitzem llibres de text diferents, al final tots complirem el mateix programa.
Des d'aquest blog agraïm la deferència de Rafa en compartir aquest treball i el felicitem per la magnífica tasca realitzada.
PREGUNTES

01.- Definició d'empresa. Elements, funcions i objectius.
02.- La figura de l'empresari en l'actualitat.
03.- Explica les teories empresari-risc i empresari-innovador.
04.- Enumera i defineix les àrees funcionals més comuns en l'empresa.
05.- Què s'enten per creació de valor de l'empresa? Posa un exemple.
06.- Interrelacions de l'empresa amb el seu entorn.
07.- Que s'enten per responsabilitat social de l'empresa?
08.- Que és una PIME? Enumera els seus avantatges i els seus inconvenients.
09.- Com es classifiquen les empreses segons el seu tamany?
10.- Classifica les empreses segons el sector on desenvolupen la seua activitat i segons l'àmbit geogràfic de la seua activitat.
11.- Òrgans de la societat anònima.
12.- Què és una societat laboral? Les societats laborals són necessariament
societats anònimes?
13.- Realitza un quadre comparatiu de les formes jurídiques de l'empresa.
14.- Assenyala els factors determinants de localització d’una empresa que consideres més importants.
15.- Indica els principals criteris per a mesurar la dimensió de l’empresa.
16.- Per quines raons les empreses volen créixer?
17.- En que consisteix el creixement intern de l’empresa?
18.- Explica breument les formes de creixement extern de les empreses.
19.- La globalització: concepte, causes i efectes.
20.- La internacionalització de l’empresa. La multinacional: concepte i característiques principals.
21. Fases del procés de direcció
22.- La planificació: concepte i etapes.
23.- En què consisteix l’anàlisi DAFO?
24.- Decisions en ambients de certesa, risc i d’incertesa
25.- Concepte de matriu de decisió.
26.- L'organització en l'empresa: estructures formal i informal.
27.- Concepte i tipus d'organigrames
28.- Models d'estructura organitzativa
29.- Explica en què consisteix la departamentació.
30.- Explica la teoria de la jerarquia de necessitats de Maslow
31.- Explica la teoria X i la teoria Y de McGregor
32.- Explica les principals aportacions de Taylor, Fayol i Mayo en l'àmbit de la direcció empresarial.

Si voleu les respostes a les preguntes anteriors, cliqueu aquí

Monday, 2 November 2009

EXAMEN 1ª AVALUACIO 2º CURS

Després de buscar una data compatible amb els tres cursos de 2n, s'ha decidit que l'examen corresponent a la primera avaluació es celebrarà el proper dimecres dia 2 de desembre a les quatre de la tarda, la segona convocatòria, el dimecres dia nou a la mateixa hora.
L'estructura de l'examen, com sempre, segons les directrius de la coordinació de l'assignatura, que teniu publicat en aquest blog en un post del mes d'octubre

CRISI I COLESTEROL

Encara que sense cap relació aparent, aquí teniu dos articles que expliquen molt bé la situació econòmica en l'actualitat.

Los «zombis» también tienen colesterol
Cruz Sierra

El Pocero bota su megayate mientras la banca se queda con sus viviendas por falta de pago
El empresario madrileño Francisco Hernando tiene paralizada en Alicante la maquinaria para sus proyectos en Guinea

Sunday, 1 November 2009

CRISI

Estabilidad bancaria y recuperación económica
EMILIO ONTIVEROS 01/11/2009

La política monetaria del futuro
ÁNGEL UBIDA 01/11/2009

EE UU crece, pero no convence
Acabada la recesión, la mejoría de la primera economía mundial se presenta larga y penosa
SANDRO POZZI 01/11/2009

KRUGMAN

China va a su aire
PAUL KRUGMAN
Versió anglesa en Economics2

Samuelson mensual

Qué significa el fin de la recesión
PAUL A. SAMUELSON 01/11/2009
Paul Anthony Samuelson és un economista americà, nascut a Gary, Indiana. Va obtenir el Premi Nobel d'Economia el 1970, pel treball científic a través del qual ha desenvolupat la teoria econòmica estàtica i dinàmica i contribuït activament a elevar el nivell de l'anàlisi en la ciència econòmica.
És autor del manual d'economia més venut de la història, que, a més de fer-ho extraordinàriament ric, ha servit per a formar moltes generacions d'economistes de tot el món.

Versió anglesa en Economics2