Desempleo juvenil y formación
José García Montalvo 07/03/2010
Corbacho tiene un 'plan B'
El Gobierno aplicará una reforma laboral aunque el diálogo social fracase - Las claves son el empleo juvenil y la extensión del contrato fijo con despido más barato.
Los problemas del mercado laboral REINO UNIDO
Un salario mínimo variable en función de la edad del candidato.
Los problemas del mercado laboral ALEMANIA
El exitoso modelo de los aprendices que trabajan y van a la escuela.
Los problemas del mercado laboral FRANCIA
La falsa comparación con el contrato francés de inserción
Los problemas del mercado laboral ITALIA
Una maraña de fórmulas precarias y el controvertido 'cococó'
Soc hector aci tens lo que opine dels textos estos:
ReplyDeleteNo m'agrada gens la visio que te de l'educacio el Garcia Montalvo. Per a mi l'educacio es una cosa basixca i no un simple requisit per a treballar. Tampoc m'agrada lo de la sobrequalificació. mai esta de sobra saber alguna cosa mes de les estrictament necessaries per a fer una feina. No seria millor que els obrers saberen d'arquitectura en ves de llimitarse a posar rejoles com els diu l'arquitecte?
En la meua opinio l'educacio es una cosa lliure i que no s'hauria de mercantilitzar com diu l'home este. Simplement saber per ser mes cult i despres treballar del que ixca.
En quan al desempleo juvenil, si tot el mon estudiara, l'edat d'insercio laboral s'allargaria i aquesta franja de poblacio quedaria fora del mercat laboral i per tant de l'atur. Tambe es cert que no hi hauna oferta educativa suficient, per tant soc partidari d'augmentar l'oferta de FP per a qui no vullga estudiar molt mes.
Les propostes de la patronal em pareixen del segle passat. No entenc com es pot tenir en compte a una organitzacio que sols busca el benefici economic dels seus integrants ,que representen a un sector molt xicotet de la poblacio, i fotrer als treballadors, i que , a mes, te com a president a un estafador.
No m'apanyen les mesures del govern, ja que l'unic que fan es suprimir drets fonamentals dels treballadors i exprimir-los en benefici de l'empresari. en quan a lo de les ajudes per contractar discapacitats o dones maltractades, crec que sobren i que simplement s'hauria d'obligar a complir el cup de discapacitats o de dones i penalitzar al que no ho complixca. Si per aço l'empresa te que quebrar, que quebre i, per que no, donar ajudes per a la cooperativitzacio d'aquestes.
la proposta francesa esta prou be i es nota que es bona perque no han aconseguit tombarla per la pressio popular. La proposta alemanya tambe esta prou be, encara que no deixa de mercantilitzar l'educacio.
En fi, val la pena no queixarse perque veient com esta la cosa al regne unit i a italia(que era d'esperar manant qui mana)aci encara tenim uns quants drets basics protegits pel govern "socialista" que ha de mantenir el seu estatus de "socialista obrero".
Aquest text parla de la situacio actual de la ocupacio juvenil i de quina podría ser la situacio futura.
ReplyDeleteTot i que recentment es va produir una negociacio entre la patronal (CEOE) i el govern, la patronal es planteja imposar mesures que no es van acordar en les negociacions i que afectarien majoritariament a l’ ocupacio juvenil.
Pero el govern, a diferencia de ocasions passades, a preparat un conjunt de mesures que servirien per a evitar augmentar l’ atur,i conseqüentmem , agrujar la crisis.
Aquestes mesures es basen en:evitar la contratacio temporal,reduccio de jornada,promocionar l’ ocupacio juvenil………
Aixi doncs, ens trobem dos bandols front la magnitut d’aturats juvenils.
Segons la patronal, la solucio seria implantar un model francés, on els joves tenen un contracte sense cotizar,i treballen per menys d’ un salari minim.
Per altra banda, el govern proposa una imitacio del model alemany,on el treball es veu com la part practica de la farmacio (treball remunerat i amb cotitzacio) i es donaria una part teorica a part.
A mes aquestes ajudes es centrarien principalment en els joves sense ocupacio, ja que son els que mes difícil tenen trovar treball.
Una altra opcio d’estimular la contractacio juvenil es dirigir els inncentius de les empreses per a que contracten joves.
A banda de fomentar inciciatives, el govern tambe te previst condenar acción com:el treball temporal,evitar que s’acomiade gent repartint les hores de treball entre els treballadors…
La cooperacio entre govern i patronal continua igual pero en el moment que la patronal adopte mesures que desagraden al govern, aquest actuara sol afavorint la societat.
Per a mi les mesures que planteja el govern son les aduquades, ja que si l’index d’ atur juvenil es tan elevat,hi haura que buscar- hi solucions.A mes per a mi el problema mes gran de l’ estat español no es el déficit publi, sino l’ atur.
Pero el problema de l’ atur juvenil no radica en la poca oferta de treball ( en gran mesura), sino que per a mi el problema sorgeix de la base, del sistema educatiu.
Aquest es el que es tindria que reformar, per a que en un futur no ens trobem en situacions paregudes.
I aquest proces de reforma no seria cosa d’ un any………………
Per altra part m’ agradaría que posarem la vista cap a alemanya.encara que que tenim molt en diferent, per a mi es el sistema mundial per a seguir.
El fet de que els joves que no volen estudiar una vegada aconseguida l’ educacio básica, i pugauen permetres el luxe de tindre un treball amb un sou raonable i al mateix temps estar obtinguent una formacio profesional demostra la capacitat organitzativa que caracteritza alemanya.
Per acabar, m’ agradaría dir que els temes que afecten als joves son els mes importants, ja que en un futur serem els que tindrem que treballar i conseqüentment els que mourem l’ economía.per a aixo es necessari una bona formacio escolar o profesional,es a dir es necessari tant una reforma laboral com educativa mes profunda i detallada.
pd:i un major suport i finaçament al I+D+I
ReplyDeleteEsta molt clar que la situacio que tenim davant pel que fa a l'atur de la gent jove no es gent agradable, aço es algo que tots tenim clar per tant hi ha que adoptar com duin elstextos uan serie de mesures per tal de reduir el percentatge de parats jovens que com sabem duplica el de l'atur general. La patronal va proposar uns salaris per a joves sense cotizar, sense acomiadament i amb un sou per davalls de salari minim interprofessional, jo estic totalment d'acord amb el govern degut a que crec que aquesta no es la mesura adequada per tal de solventar la situació. El govern te una altra serie de mesures un poc mes adeucuades entre les culas veiem una copia del model alemany on els jovens treballen, cobren i estudien al mateix temps aço per dir-ho d'una forma molt clar i senzilla,''te molt bona pinta'' i dic aço no sols perque siga una mesura adoptada pel govern Alemany,que al meu pareixer siga el model a seguir no sols respecte a aquest tema sino a el tema economic en general, sino tambe perque apart de treballar, que aço es el que es necesita disminuir l'atur, apart d'aço cobren i el que es millor dins del contracte hi ha un estudi una formacio coso que esta afavorintlos tant economicament com professionalment.
ReplyDeleteAquesta mesura per ami es la que millor pot anar, però crec que a mes de abaratar despidos que es una altra base del model del govern que que es deuria d'ajudar la contractacio doncs crec que aquesta al nostre pais es bastant complicada i aço en certa mesura pot frenar l'ocupació.
Una vegada parlat d'aquest tema em queda parlar sobre l'educacio i la repercucciò d'aquestaen el mercat laboral. Veiem com els jovens amb estudis tenen una alta tasa d'atur i aço te una gran explicacio, un empresari necesita un bon treballador i tambe un treballador experimentat per tant als jovens que treballen per primera vegada els costa mes trobar treball com vegem a les estadistiques. Des del meu punt de vista el que es deuria fer es utilitzar aquest tipus de gent per tal d'invertir el seu treball e idees en R+D+I per tal d'aconseguir noves metes i que aquesta gent agafe experencia per tal de despres trobar el treball que s'aguste a les seues necesitats.
Un altre punt es la gran reforma que fa falta a l'educacio degut a que aquesta es la base de tot, un treballador qualificat te mes posibilitats de trobar treball que un que no te qualificacio per aquest motiu veiem que en temps de crisi hi ha una cert augment de sobrequalificacio al treball.
Sabemos que es preocupante que la tasa de desempleo esta augmentando considerablemente pero lo es más aun que la tasa de desempleo juvenil se haya disparado asta el punto de rondar el 40%...Realmente esto no es lo que preocupa sino las repercusiones que este hecho conllevara en un futuro proporcionando a los jovenes que entran al mundo laboral en plena recesion economica, unos salarios mas bajos y periodos laborales inestables. Sabemos que siempre que una economia sufre un paron dentro de su ciclo economico rotativo de periodos de expansion y otros de recesion, conlleva primeramente un incremento de la tasa de desempleo de los jovenes(los mas suceptibles) y por ello debemos de saber que esta consecuencia no es actual sino que se remonta a tiempos pasados(otras crisis) en donde la caida de la economia se debe a causas estructurales( dependen de un sistema ya instalado) y no coyunturales(originadas por un problema ajeno a la estructura). Muchos expertos afirman que el incremento de esta tasa se ha visto condicionado por la falta de formacion de sus miembros; esto ha provocado que se llege a pensar en la Ley de Say “la oferta crea su propia demanda”la cual cosa no es suficiente ya que en este caso depende del grado de formacion y de la calidad del mismo. Y en referencia a eso, España deja mucho que desear ya que esta formacion se debe de adequar a las necesidades del mercado y muchas de las veces esto no ocurre. Por tanto mejorar el rendimiento educativo no sera suficiente para mejorar la productividad ni para reducir el desempleo estructural sino que la reforma laboral debe de ir mas allá de eso. Ante la “crisis del mundo laboral”, Corbacho tiene un “Plan B” con el que pretende atajar de inmediato el desempleo juvenil. En este plan se propone: crear un programa para jovenes sin preparacion( los que mas les cuesta insertarse en el mercado laboral),reordenacion de bonificaciones(dando incentivos a las empresas para promover la contratacion de jovenes), ayudas para mujeres maltratadas y discapacitados, ampliar el contrato indefinido con despido más barato( de 45 dias/año trabajado a 33 dias/año trabajado, para dar incentivos a las empresas para contratar a mas gente y asi reducir el desempleo; este hecho pone obstaculos al empleo temporal augmentando su cotizacion y haciendo mas atractivo el empleo fijo con este tipo de contrato alternativo). Por su parte, la CEOE propuso entre otras cosas un trabajo sin cotización, con unos salarios minimos indecentes en estos tiempos y sin derecho a cobrar paro por el consiguiente despido. Estamos ante dos grupos que no se ponen de acuerdo en las decisiones que deben de tomar al respecto de esta situacion: el Gobierno, empeñado en seguir un modelo parecido al alemano, mas eficaz, ya que solo cuenta con el 10% de jovenes parados; en este modelo una vez terminda la formacion escolar, los jovenes son contratados durante unos 2 años mas o menos en empresas relacionadas con su estudio realizado y en donde disponen de seguridad social, desempleo y jubilacion totalmente cubiertos por la propia empresa..En canvio, la patronal opta por un modelo parecido al francés: se propone un contrato temporal sin cotizacion y por menos de un salario minimo. Con esto se ve claramente que el Gobierno si piensa en solucionar el problema de la desocupacion juvenil favoreciendo el trabajo y el estudio al mismo tiempo, y dando un buen ejemplo a seguir mientras que la propuesta de la patronal me parece indignante. En conclusion, creo que la base de nuestra educacion debe de ser modificada de algun modo de manera que nuestra formacion se vea reflejada en nuestra productividad ya que en tiempos de crisi como los actuales es necesario disponer de una suficiente qualificacion formativa para poder encontrar trabajo y adequarte al mercado laboral. Una gran solucion seria optar por la tecnica del I+D+I, obteniendo mayores conocimientos para poderlos utilizar productivamente y mejorar la rendibilidad del trabajo dejando una gran satisfaccion en el empresario.
ReplyDeleteEn plena recessió economica la tasa de paro en Espanya (18,8%) duplica la de la UE (9,9%),però l´aspecte mes significatiu residix en el desempleo juvenil,on la tasa per als menors de 25 anys arriba fins el 39,6%. Éste augmenta amb la caiguda del creiximent economic (crisis dels anys 84/85 45% de paro) lo qual ve a dir que el problema no es conjuntural sino estructural. En estes epoques de crisi apareix la consigna de que quan mes format estiga un treballaor mes possiblitats te de trobar faena, pero els datos no corresponen en la realitat ja que els universitaris son el grup de major percentatge de desempleats.La oferta dels treballaors qualificats depen de la qualitat de la formació i les necssitats del mercat laboral. Ademés la sobrequalificació augmenta perque els treballadors acepten treballs inferiors a la seua qualificació i que les empreses els contraten excesivament qualificats. La contractació d´aquests ni millora la productivitat ni el desempleo.
ReplyDeleteCada país ha intentat reformar el seu mercat laboral adaptant les mesures mes adecuades per a rebaixar la tasa del desempleo juvenil. Per exemple, en el Regne Unit no existieix legislació sobre els contrats simplement cobren en funció de la edat, ademés de tindre ventajes sobre el despido i la indemnització. No obstant aixo, la tasa de paro de 16/17 anys és de 17%,de 18/24 el 33% i el paro general 7,8%.
El mercat laboral alemà s´ha mostrat molt eficaç ja que els contrats juvenils tenen la característica de que quan acaben la formació escolar els contracten com a aprendiz (2 i 3 anys), però durant aquest periodo a banda de treballar complementen la seua formació teorica en l´escola. Els contrats tenen tots els seus drets, seguritat social, desempleo i jubilació. La tasa de paro és del 10%.
En França la reforma ha anat fins el contracte de inserció, que es tracta d´un compromís de minim 6 mesos i salari minim (1300€) i amb drets sobre indemnitzacions i desempleo. El paro juvenil (18/24 anys) está en el 24,6% i el general en el 10%.
Per últim en Italia la reforma mes recent data del 2003 (ley Biagi) on es crearen una serie de contrats temporals i precaris (treball compartit, contracte d´integració, treball accessori.) Tots aquests van ser distorcionats per les empreses augmentant la precarietat i olvidant-se dels drets. El paro juvenil el tenen en un 26% i el general en 8,6%.
Com podem observar, menys Alemanya on el desempleo juvenil está en unes quotes molt asumibles, en la resta dels paisos importants de Europa vejem que, a pesar de haver pres les mesures més correctes el paro juvenil duplica i en alguns casos triplica el paro general.
Respecte a la dramática situació económica actual de desempleo i en concret del juvenil en Espanya, el govern ha de buscar urgentment solucions, basant-se inclús en les reformes produides en els paisos importants de Europa. De fet el ministre de treball está dispost a combatir-lo amb una serie de mesures importants favorables al treballador, sense olvidar a l´empresari. No com les formulades per la CEOE aquesta setmana en unes propostes inadmisibles i retrogrades amb un contracte sense dret per a jovens. Les mesures de Corbacho constistixen en: penalitzar els contractes temporals per afavorir els fixes, despidos més barats (33 dies front a 45), reforçar la protecció dels contractes sense formació i jornada reduida (Alemanya), la qual consistix en conservar la plantilla reduint el sou del que es fa carrec el govern. Per a que aquestes propostes arriben a bon port fa falta indiscutiblement el concens social, trencat en aquest moment,entre les 3 parts (sindicats, patronal i govern i degut a la gravetat de la situació no tindrien que haver massa problemes per arribar a un pacte social.De totes formes el govern ha donat un ultimatum per arribar a un acord i en el cas de que no s´arribe seguirà avançant a les propostes en solitari.
Esperem que esta nova reforma laboral tinga prompte el seus fruits i el futur dels joves tan negre ara comense a aclarir-se.
Rebeca Llopis
BONGIORNO PER LA TARDA
ReplyDeleteDesprés d'haver estat molt de temps donant-li voltes entorn de l'atur,centrant-nos més en l'atur juvenil al nostre pais, hem pogut observar que l'agreujament del treball ha probocat una resposta seguida d'una posible solució.
El Govern ha tornat a insistir en un diàleg,un diàleg entre sindicats i patronal,amb la finalitat d'establir un posible acord que restablisca la situació laboral al nostre pais,sempre tenint una consideració més accentuada sobre l'estat laboral juvenil,ja que,aquest forma part del present i del futur d'una part de la nostra economia.
Entrant ja en el contingut d'aquests articles,en primer lloc contrastar de forma paral-lela les diferents postures adoptades per la patronal i els diferents sindicats.Aquestes postures,com totes en general tenen al darrera uns interessos,de caràcter polític i econòmic.Deixant a part aquests interessos,deurien posicionar-se amb una mateixa postura,ja que,la situació de l'atur està en mans d'aquests dos,i part del mal estat que estem sofrint en aquests temps de crisi laboral,entre d'altres,estan directament relacionades amb les males gestions dels dos a causa de dependre tant dels interesos adés nombrats.
En canvi,podem veure els diferents estats de la situació laboral a països com Alemanya,França,Anglaterra i Itàlia,i és así on podem observar diferents postures econòmiques,no millors o pitjors que la portada a cap al nostre pais,sinò,diferents,i que ens poden ajudar a sortir d'aquesta crisi que tant està agreujant la situació de moltes de les families que conformem el nostre estat.
Una crítica personal respecte a un dels diferents procediments de gestió laboral,està referit al model alemany.Un model on gestionen la profesionalitat dels treballadors,on aquests es formem dintre de les mateixes empreses,on els salaris baixen en èpoques de recesió peró el treballador continua treballant i aquesta diferència be recuperada en temps de auge...totes aquestes qüestions provoquen una major producció,i on el concepte I+D+I està al capdavant de la societat laboral.Aquest és un dels conceptes que ens pot fer surtir o desagreujar la situació econòmica present i que es basa en aconseguir un producte únic,un producte competitiu, un producte que la societat veja com a necesari i que per aquesta raó aconseguisca una major demanda.
Una de les mesures que el Govern deuria promoure és la inversió de capital en l'àmbit de la investigació,desenvolupament i innovació adés esmentades.
Per finalitzar,espere que el Govern pose en pràctica el model alemany que tants beneficis està provocant a Alemanya i que en relació als diferents models europeus està tinguent una gestió molt més eficient,ja que,una de les raons que fomenta la efectivitat d'aquest model és la major formació profesional dels seus treballadors
la qual cosa provoca un major salari a causa de tenir majors coneixements i majors dificultats de remplaçament.Tot provoca una cadena que és la que ha utilitzat Alemanya i de la que ha sortit beneficiada:
. + formació,+ dificultat de remplaçament.
. + dificultat de remplaçament,+ salari.
. + salari,+ consum.
. +consum,+ llocs de treballs.
...
GIUSEPPE VERDI(JOSEP)
Per una part , com explica Montalvo,es normal que la tasa de atur entre els joves siga més alta que la tasa de tota la població,peró en aquestos moments tant una com l’altra presenten xifres alarmants, 18,8% de taxa d’atur, i 39,6% per als jovens,aixi queda clar que l’atur representa un problema en l’actualitat per tothom,peró, a més per als jovens presenta un problema per al futur ja que els que accedeixen al mercat laboral en un moment de recesió o com en aquest cas en un moment de gran crisis economica tenen més dificultats en els futurs treballs tenen un sou mes baix i més periodes d’atur. En molts casos es culpa a la formació academica,diguent que la major part del jovens que sufriexsen l’atur són els que no tenen estudis de secundaria o universitaris,peró,aço no es reflecteix ja que tant els jovens amb estudis o sense sofrixen el problema de l’atur.El que ocorre és que amb la falta de demanda laboral els universitaris acepten treballs per als que no calen els estudis que han cursat aixi es produeix l’efecte anomenat sobrequalificació.Aquest fenomen a Espanya es manifesta en un 25% entre els trballadors i un 40%nomes entre els jovensTambé els jovens tenen preferencia per feines de funcionari i no busquen la creació de empreses aixi busquen feines per a les que els ``sobren´´ estudis creant un augment de l’oferta de trabll el que prova que Say no tenia raó al dir que la oferta de trballadors crea la seua propia demanda.Per tant el que els jovens estudien més o que es canvie el sistema educatiu no será una solució per a l’atur juvenil.
ReplyDeletePer fer front al problema exposat més amunt el govern ha vulgut arribar a un acord amb la patronal I els sindicats.
El govern proposa reforzar la protecció dels contrats de formació,que actualment no presenten dret a l’atur i la creació de programes per a jovens sense preparació.Personalment estic d’acord amb les dos mesures ja que si els jovens desenvolupen una feina també han de tindre dret a l’ atur en cas de que el contracte finalitze,peró obretot estic d’acord amb la proposta d’ajudar els jovens sense preparació i que milloren la formació profesional.En cas de no arribar a un acord el govern pasará a fer efectiu el seu pla en solitari.
En quant als altres paisos no estic d’acord amb la política anglesa de que quan menor siga l’edat del treballador menys salari tindrá, és cert que aço afavorirá la contractació de gent jove,peró en lameua opinio aquesta no és la manera.Tot el contrari que a Alemanya,el model alemany ajuda als jovens tant al començar a treballar com en el cas de que el contracte espire.El model francés tampoc és dolent perque continuen tenint dret a cobrar l'atur amb aquest tipus de contracte.A Italia el model pareix que defen els jovens peró els sindicats diuen que les empreses l'han distorsionat el que proboca rezels entre la població.
Per el be de tots eperem que les solucions que es pretenen posar siguen bones i suficients per disminuir l'atur juvenil.Peró a més esperem que es solucione el problema de l'atur en general i que aquesta crisi siga prompte cosa del passat
En aquest text diu que actament les xifres del paro en Espanya són realment preocupants perómes encara el deempleo dels menorsde 25 anys, esté tema es Govern la posat per a debatrs i la CEOE haprposat un cntracte per a jovens.
ReplyDeleteEl més important de totsobre el tema del esempleo juvenil és en un futr com afacra la societat.
Molts indiquen que el desempleojuvenil es molt major al general pero realment no es aixi qun ho cmparem internacionalment.
S'argumenta diguent que la causa principal del desempleo és la falta de formació professional, pero es demostra que tradicionalment que no es aixi.
Pero pensar que eixir dl problema del paro es augmentar la formacio es absurde.
En momets de recessió el grau de sobrequalificació augmenta, pe example molts treballados accepten treballs per baix del seu nivell.La actitud del formats es molt important ja que molts d'ells prefereixen moltantes ser fncionaris qu crear una epresa.
Hui en dia hi ha mes gent en estudis univrsitaris que fein per a ells.
En conclusio les millores de l'ducacio no milloraran el desempleo.
En la meua opinio el mes correcte es seguir el model d'Alemanya ja que aquess permeteixen una vegada acabada la formació escolar contratar-los com aprenents on treballe i milloren laseua qualificació.
Alemanya es el pais a seguir tot i ue tots els altres realitzen mesures aquestes no son les adequades com s'observa en les estadístiques.
En la situació en que esta Espanya elGoverntindr que realitzar mesures per a dsminuir el dsempleo i agafar com a exmple Alemanya.
Eladia Cerdà Chàfer.
PD: Hi han moltes errades, peró he tigut que tindre que escriure el comentari quatre vegades perque no hem deixava i al final en les preses...
ReplyDeleteEladia!