Wednesday 6 February 2013

Productivitat

Las pensiones no están en peligro
Vicenç Navarro

2 comments:

  1. Celia Bellvís Juliá3 March 2013 at 17:41

    El autor trata de mostrarnos una visión ,diríamos, que extremadamente optimista en cuanto a la capacidad del sistema económico actual para mantener el mismo nivel de cobertura para las pensiones en los próximos años, sin necesidad de efectuar ninguna reforma del mismo (alargar la edad de jubilación, etc. ) Basa su teoría en que la economía y la producción emprenderá un crecimiento continuo en los próximos cincuenta años, y que con ello habrá suficiente para cubrirlo todo. Nos sorprende que obvie que de momento llevamos un periodo de ,al menos, cinco años con crecimiento negativo de la economía y no tenemos claro cuándo va a cambiar la tendencia.
    Considero un poco “cuento de la lechera“ argumentar que ahora un trabajador produce tres veces más que hace cincuenta años y en base a esto, asegurar que dentro de cincuenta años cada trabajador volverá a multiplicar por dos o por tres su nivel de productividad. Esto dependerá ,en todo caso, de la evolución de los medios de producción y de la coyuntura económica.
    Ciertamente es de suponer, en base a un estudio histórico de la evolución de crecimiento y productividad, que en un periodo de tiempo suficientemente largo (cincuenta años) habrá épocas de crecimiento positivo y épocas de crecimientos negativos, pero el saldo final debería ser positivo. Aun así consideramos atrevido argumentar que bastará con ello para cubrir todas las necesidades en cuanto a coberturas sociales sin tener que afrontar ahora ninguna otra medida. Simplemente dejando pasar el tiempo y las cosas se solucionarán por sí mismas.

    ReplyDelete
  2. Agnés Alcocel Amat12 March 2013 at 00:03

    En primer lloc hi ha que significar que l’autor ha sigut molts anys Professor d’una Universitat dels EEUU, finançada essencialment per aportacions privades i sempre ha gaudit d’un gran respecte per part de l’estament universitari, es a dir, aquest home no diu cap tonteria, al contrari, en tots els seus articles, sempre cita les fons d’on que conformen les seues tesis, i aquestes fons son sempre d’institucions de prestigi incontestable.
    En poques línies el Sr. Navarro, es carrega les tesis que a martellades, ens intenten fer creure des dels centres d’estudis econòmics dels grans bancs, que en el fons acaben siguent les que apliquen el governs a l’estat espanyols, sigui qui sigui el partit que governe.
    La banca, ja fa molts anys, des de que es vàrem inventar els “plans de pensions i d’estalvis”, ens està intentar convèncer de que el sistema públic de pensions acabarà quebrant, i que el millor que hi ha es pagar-se un pla de pensions.
    De moment han aconseguit, introduir-los com a sistema “complementari” de prestacions per vellea, (tots els governs donen grans degravacions fiscals a qui inverteix en aquests plans), però el seu objectiu últim es anar poc a poc substituint al sistema públic i obligatori de cotitzacions i pensions publiques.
    Els banc volen fer-se amb un negoci impressionant, on tan sols es tracta de capitalitzar un diners, i tractar de rendibilitzar-los, on la final el únic que fan es menjar-se la inflació, tenint captius uns diners molts anys.
    En el seu article, tira per terra les tesis neoliberals dels bancs, (relatives a la inviabilitat de les pensions publiques) amb una gran senzillesa, i amb uns arguments molt comprensibles i que front als quals no s’atreveix cap dels economistes dels grans bancs a entrar a contradir.
    Navarro demostra que des dels “poders públics”, es poden garantir les prestacions socials, cosa que no agrada massa al poder financer, que veuen en les pensions de jubilació, un pastisset, que volen paparse-los ells assoles.

    ReplyDelete