Tuesday, 28 April 2009

RESULTATS OLIMPIADA


ULTIMA HORA

Avui hem conegut els resultats de la fase local de l'Olimpíada d'Economia, amb la gratificant notícia de la tercera posició assolida per un dels nostres ferms candidats com ja preveiem en la crònica del dia de l'examen, continuarem informant.



Enhorabona PAU, dels professors del Departament i dels teus companys de L'Institut i ara a per la nacional.

PROPOSTES LABORALS

Propuesta para la reactivación laboral en España, Laboratorio de ideas JAVIER ANDRÉS, SAMUEL BENTOLILA, JUAN JOSÉ DOLADO Y FLORENTINO FELGUEROSO.

Sunday, 26 April 2009

MES CRISI

España genera en sólo un año la mitad de los parados de Europa
El hundimiento de la construcción y la alta tasa de empleo temporal son las claves.

Recuperación ilusoria, EDITORIAL.

La crisis sólo se mira ya en el espejo del 29
Una intervención pública histórica se mide a la amenaza de que se repita la Gran Depresión.

España se queda atrás
El PIB crecerá menos que el de la zona euro al menos hasta 2014, según el FMI.

Más escepticismo que esperanza, EMILIO ONTIVEROS

TRIO D'ASOS

Brotes verdes y rayos de esperanza, PAUL KRUGMAN. es profesor de Economía de Princeton y premio Nobel de Economía en 2008. © 2009 New York Times Service. Traducción de News Clips.

Los países en desarrollo y la crisis mundial, Joseph E. Stiglitz, profesor de Economía en la Universidad de Columbia y Premio Nobel de Economía en 2001, preside la comisión de expertos de la ONU sobre las reformas del sistema financiero y monetario internacional. (c) Project Syndicate, 2009. Traduccción de Carlos Manzano.

La buena y la mala suerte de EE UU, PAUL A. SAMUELSON (Es profesor emérito de Economía en el MIT y Premio Nobel de Economía en 1970.© 2009 Paul Samuelson. Distribuido por Tribune Media) 26/04/2009

Saturday, 25 April 2009

EPA

El paro supera los cuatro millones,
Casi la mitad de los desempleados se han incorporado en el último año - El dato desborda las peores previsiones del Gobierno y se acerca a las del FMI.

¿Llegaremos a los cinco millones de parados en 2010? , Los datos desbordan las previsiones más pesimistas.

Estado de alarma
Los cuatro millones de parados confirman el fracaso de la gestión política de la crisis

Monday, 20 April 2009

KRUGMAN

Hacer que la banca sea aburrida
PAUL KRUGMAN

LA HERÈNCIA DE SOLBES

El precario legado de Solbes, EDITORIAL

Dos éxitos y un gran fracaso, Pedro Solbes pilotó la salida de la crisis de 1992 y logró los primeros superávit de la democracia, pero deja el país en medio de una de las mayores recesiones de la historia.

Una salida forzada por las desavenencias
Las diferencias cada vez mayores entre Solbes y Zapatero sobre la solución a la crisis hicieron inevitable el relevo

DEFLACIO

Temor a la deflación, Joaquín Estefanía

Thursday, 16 April 2009

BOLONIA

Cara y cruz del proceso de Bolonia, Ignacio Sotelo es catedrático excedente de Sociología.

Monday, 13 April 2009

CRISI I SOLUCIONS

Lo que está pasando, Para salir de la gravísima crisis económica a la que se enfrenta el mundo hay que acabar con el despilfarro, tenemos que ser más ecológicos y utilizar los recursos de forma muy productiva, SANTIAGO NIÑO BECERRA.


El comercio internacional, el ausente del G-20, ANDREA CANINO

CRISI I VIVENDA

Exceso de viviendas y mercado de alquiler, CARMEN ALCAIDE

Sunday, 5 April 2009

OLIMPIADA




El dissabte és va celebrar l'Olimpiada d'economia, aquí teniu la crònica d'un ferm candidat als llocs d'honor d'aquesta edició, gràcies Pau.


"El passat dissabte 4 d’abril, el mateix dia que els franquistes ocupaven Morella fa 71 anys, o que el famós Bill Gates i Paul Allen fundaren Microsoft fa 34, eixien des de diferents punts de les comarques centrals els i les companyes per a trobar-se tots al tren de rodalies a Xàtiva. Propera estació era València. Destinació, la Facultat d’Economia. L’objectiu, participar a les olimpíades d’economia.
A les 08:10 ens trobem tots dalt del tren a Xàtiva; salutacions, somriures, complicitats...i també economia. Són ja els últims moments abans de la prova; les últimes llegides per a unes, la darrera vegada de repassar la inflació, el PIB... o la primera vegada d’obrir el llibre i fer les primeres llegides per recordar quatre cosetes; les explicacions enèrgiques d’Emilio, enmig d’un tren que conforme avancem va plenant-se de gent i més gent. Fem un recorregut des de La Costera fins a l’Horta de València, i anem passant pel paisatge ple de tarongers, embrutats per les obres i carregats de taronges pels desajustos del mercat...tot això és economia. Entre explicacions i risses, i a mesura que augmenten els edificis i les obres ens adonem que ja estem arribant al Cap i Casal.
Desembarquem a la “capi” del País, agafem l’autobús i arribem al Campus de Tarongers; ja estem prop. Ara bé, sabem que amb la panxa buida no es pot treballar, així que als grans mals, grans remeis: el bar de la universitat! En un obrir i tancar d’ulls desapareixen els entrepans, i és que ja se sap què passa quan s’ajunten el pa i la gana...
Arriba l’hora de la veritat, i un cop ben servits, eixim a esperar que ens òbriguen les portes. Entrem a la facultat, coneguda per ser la més avorrida (pel que fa a l’estètica!), i després de contemplar els aperitius que ens esperaven quan acabàrem l’examen, entrem cap a dins; comença l’olimpíada!
Per davant dues hores i mitja d’examen, de reflexió i d’impulsos, de pensar i calcular, d’avorrir els exàmens i l’economia teòrica, de pensar en quina mala hora no m’he quedat al llit, de dubtar i de saber, o d’estar contenta d’haver resolt la qüestió. El grup ens tornem a trobar a les portes de l’aula, intercanviem impressions, dubtes i ens retrobem amb antigues companyes que amb les seues classes de l’any passat també són responsables que dissabte estiguérem allà.
Ja ha acabat tot. Més bé o més malament; això ja ho vorem. Ja podem dir que hem estat a l’olimpíada d’economia. Tot plegat, ha estat un matí entretingut i al final hem de reconèixer que tampoc ha estat tan malament. Ens n’anem carregats de més experiència, d’haver vist la facultat d’economia, haver-nos retrobat amb antigues companyes...i d’una samarreta i un esmorzaret; potser al final si que ha valgut la pena...És moment de tornar a agafar el bus i pujar a un tren congestionat per a tornar cap a casa; més tarongers i més obres...i l’economia per tot arreu."


PAU BELDA

Friday, 3 April 2009

G-20

El G-20 alumbra un nuevo sistema financiero como respuesta a la crisis.
La cumbre aprueba un billón de dólares para sortear el colapso del créditoen los países en desarrollo - Obama no logra el paquete de estímulos fiscales.

Un G-20 fértil,
EDITORIAL EL PAIS.

"Una crisis global exige una solución global"
Documento íntegro de la cumbre de los líderes del G-20 tras la reunión de Londres

ATUR

El paro sube en marzo por primera vez en 16 años,
La cifra supera los 3,6 millones pese a las medidas del Gobierno

BCE

Tímida rebaja de los tipos al 1,25%,
El BCE defrauda al reducir el precio del dinero sólo un cuarto de punto, aunque Trichet insinúa que habrá un nuevo recorte en mayo y medidas "no ortodoxas" de aumento de la liquidez.